Inka Symbolernes betydning

de oftest benyttede

Alle inkaernes symboler har en betydning, en mening, et formål – en spirituel betydning.

Hvis du har lyst, kan du bruge symbolerne aktivt i meditationer eller til at styrke svagere sider i dig selv.

På denne side har jeg beskrevet nogle af symbolerne.
Under hvert smykke står også beskrevet hvilke symboler det indeholder, samt hvad betydningen af farverne er – krystallerne og korallerne.

Eller om de Hellige dyr her

 

Blomst  |    Cocablad / K’intu    |   Despacho   |   Flower of Life   |   Guldsmed   |    Inkakors   |   Lama / Alpacha   |   Mesa  |   Nascalines  |   Pachamama   |   Sommerfugl   |
Trilogien – Kondor, Puma, Slange (Kolibri)   |   Tumi (medicinmand) 
   |   Wiracocha (Gud)

Blomst

Sølvring med blomst i chakrafarver | Inka-Design

Blomsten står for overflod og velstand

Blomsten står iflg. inkaerne, for overflod og velstand.

 

 

 

Cocablad

Kintu - 3 perfekte cocablade

Kintu – 3 perfekte cocablade

Cocablade er allestedsnærværende i Andes.

Coca planten er en hellig plante i Peru.

Både frøene og bladene er brugt til ceremonier.

Bladene kan tygges for at give energi, healing og indre visioner. Der kan laves te på dem, som modvirker højdesyge. I disse mængder bliver man ikke påvirket negativt af dem.

Bønderne tygger det med et lille stykke kalk-aske for at forøge den stimulerende effekt, fordi det ikke alene understrykker appetitten, som er godt i et samfund, hvor mad er sparsomt, det stimulerer også hjertet, og hjælper dem med at holde ud at arbejde i så høje luftlag.

Også turister tygger mange cocablade og drikker meget cocathe, for at vænne sig til højderne.

 

3 Cocablade (K’intu)

K’intu (k’een-tooh) et bundt af tre perfekte cocablade som bruges til at lave en offergave til Nature Spirits/Pachamama. Man puster sin ønsker og intentioner i den. K’intu er et centralt element i en Despacho (offergave) og anvendes generelt med 3 ad gangen.

Flower of Life

Flower of life, Livets Blomst, Geometrier

Flower of life, Livets Blomst, Geometrier

Flower of Life/Livets Blomst er et helligt geometrisk symbol visende mønstret af universet og kan findes i mange religioner og kulturer i verden – en af de ældste hellige symboler, man kender.

The Flower of Life har dyb åndelig betydning og menes at indeholde de mønstre af skabelsen, der kom fra den store tomrum/hulrum i Universet.

Ved at meditere på dette symbol på med hellig geometri og bære Flower of Life symbolet på kroppen, er det kendt for at have stærke helbredende kræfter, hjælper os med at opløse frygt, hjælper os med at skabe forbindelse til vores højere selv, giver stærkere selvbevidsthed mm.

Inden for the Flower of Life findes også Seed of Life, Tree of Life mm.

Guldsmed

Guldsmed vedhæng

Guldsmed vedhæng

x

 

 

Inkakalender eller Inkafestival

Rundt vedhæng i lyst sølv med nascalines, tumi, lama og inkakalenderen | Inka-Design

Rundt vedhæng i lyst sølv med nascalines, tumi, lama og inkakalenderen | Inka-Design

Inka kalenderen, bestod af 12 måneder med 30 dage i hver. Hver måned havde sin egen festival. Inka-året begyndte i december og begyndte med Capac Raymi, den største festival.

Lama

841-Lamaer græsser i Andesbjergene | Inka-Design

Alpachaer græsser i Andesbjergene | Inka-Design

Lamaen anses også for at være et helligt dyr.

Dels bliver pelsen brugt flittigt – også fra dens mindre lillebror Alpachaen som ses oftest i Andesbjergene, men den bliver også brugt til at transportere vand op på de øer, som ikke har noget vandforsyningsanlæg. Der siges at en Lama kan bære 25kg. Hvis den får mere på ryggen, står den simpelthen stille.

Lamaer på Machu Picchu | Inka-Design

Lamaer på Machu Picchu | Inka-Design

Lama-transport-og-får | Inka-Design

Lamaerne bruges stadig til transport op og ned af bjergene, både varer og vand

Nascalines / Nazca-linjerne

Nascalines - kolibri | Inka-Design

Nascalines – kolibri. Der er ialt 300 figurer i Perus ørken | Inka-Design

Nazca-linjerne er kunstigt frembragte linjer i Nazca-ørkenen i Peru mellem byerne Nazca og Palpa. De blev lavet af Nazcafolket i perioden 200 f.Kr.-700 på Perus tørre pampas.

De såkaldte Nasca-linjer er en af de mest imponerende menneskeskabte konstruktioner, vi kender til. Disse enorme og komplekse linjer strækker sig over tusindvis af kilometer som udskårene dyr, guder og geometriske figurer. Nasca-linjerne har fascineret mennesker i årtier. Teorierne er mange. Nogle går ud på, at linjerne er gamle væddeløbsbaner eller astronomiske kalendere, og andre handler om, at det er landingsbaner skabt af fremmede rumvæsner. Deres eksistens er stadig er stort mysterie for mange.

Nazca-linjerne er den mest fremragende gruppe af geoglyphs i verden. Nazcalinjerne ligger på den øde slette i Pampa region i Peru. Ætset i overfladen af ørkenen pampa sandet omkring 300 hundrede figurer lavet af lige linjer, geometriske figurer og billeder af dyr og fugle – og deres mønstre er kun synligt fra luften. Figurerne er fra 46m til 285m lange og ses bedst fra luften. Figurerne dækker et område, der er 500m2 stort. Dybden af linjerne er aldrig over 30 cm og nogle er kun ridser i jordoverfladen.

Linjerne blev først spottet da kommercielle flyselskaber begyndte at flyve på tværs af peruvianske ørken i 1920. Passagerer rapporterede at se “primitive landingsbaner ‘på jorden nedenfor. Ingen vidste, hvem havde bygget dem eller hvorfor.

Pachamama (Moder Jord)

Pachamama stenen på Machu Picchu, som du kan give al din tunge energi til (hoocha)

Pachamama stenen på Machu Picchu, som du kan give al din tunge energi til (hoocha) og få let og fin energi (sami) igen. For hende er din hoocha en gave.

Den feminine kraft. Spiralen.

Hun er den levende, livgivende Moder, som elsker os ubetinget. Vi planter et enkelt frø og hun giver os hundrede tilbage. Vi giver hende vores tunge energi (hoocha) og hun giver os ny let energi (sami), nyt perspektiv og nyt liv.

Jord elementet for Andes folket.

Jordelementet renser og transformerer. Når vi arbejder med dette element, har vi muligheden for at fortælle Pachamama alle vores bekymringer, vores smerte og frustrationer.

Andes folket bruger og ærer hende aktivt i deres hverdag. Hvert skridt på jorden er forbundet med hende, gerne med tråde af energi.

Sommerfugl

Sommerfugl vedhæng i perlemor | Inka-Design

Sommerfugl vedhæng i perlemor | Inka-Design

Sommerfuglen står for transformation. Enten er du allerede i, eller også er du på vej i en udviklingsprocess.

Hvis sommerfuglen kommer flyvende tæt forbi eller sætter sig ved siden af dig, på en måde som de ikke plejer at gøre, er det et tegn til dig, om at din process er skudt i gang. Arbejd med og nyd det.

Trilogien

Inkaernes Hellige Dyr

Indeholder Kondoren, Pumaen og Slangen – og ofte også Kolibrien

» Læs om Trilogien: Kondoren, Pumaen og Slangen samt Kolibrien her

 

Tumi, medicinmand | Inka-Design

Tumi, medicinmand, bringer held og lykke | Inka-Design

Tumi

Tumien kaldes også for “Medicinmand”, og er også en ceremoniel inka-offerkniv.

Siddende på et smykke eller hængende på en væg, betyder Tumi’en held og lykke.

Hovedet på Tumien forestiller Wiracocha, Inkaernes Gud.

Et af de vigtigste kirurgisk anvendte instrumenter i det gamle Peru under Inka-riget, var “Tumi”, en kniv lavet af en blanding af kobber, kaldet “Champi”, som betragtes som et symbol på peruviansk medicin.

Tumi er Perus nationale symbol på nuværende tidspunkt, men var i høj grad brugt af sol-tilbedende kulturer, som Inka og præ-inka, der blomstrede i det gamle Peru.

Med en karakteristisk halvcirkelformet klinge, var de lavet af guld-legering, bronze, kobber eller sølv-legering. I Inka dynastiet blev det brugt af ypperstepræsten til at ofre en lama ved Inty Raymi fest.

Tumien er først og fremmest et symbol på held og lykke. Mange peruvianske hjem og ham hængende i stor udgave på stuevæggen, for at passe på deres hjem.

 

Wiracocha

Vendesmykke, Wiracocha, Inkakalender | Inka-Design

Wiracocha, Inkaernes metafysiske Gud

Inkaernes ord for Gud. Den universelle kraft med alle dens manifestationer. Inkaernes metafysiske Gud og den højere verdens store Mester.

Navnet kommer fra to Quechaua ord, Wira, som betyder olie og Qocha, som betyder vand. Andesguden, som herskede over det enorme og kulturelt varierede inka imperium, blev anset for at være så kraftfuldt, at hun/han kunne forene to så forskellige substanser som vand og olie.

Vi har brug for den kraft og visdom i dag, hvor vi lever et liv med ekstreme modsætninger og med store og små udfordringer indenfor områder som økologi, politik, moral og etik.
Når Wiracocha åbnes, åbner man personligt helligt rum.

Wiracocha er den ottende inka og far til Pachakuteq. Wiracocha er Andes navnet for Gud i samme forstand som Jahve eller Allah.